tiistai 5. kesäkuuta 2012

Ensisilmäyksiä

Torontolaisia peruskämppiä
Ensimmäinen Toronto-päiväni on ollut opettavainen. Toronto muuten lausutaan ilman jälkimmäistä teetä, toronno, mutta lopputavua painottamatta. Tällä reissulla tulee olemaan täysin erilaista kuin aiemmilla, koska paikan päällä minua odotti innostunut, suomenkielinen (paikoin anglismeja ja kummallisia koodinvaihtoja viljelevä) opas. Kaikenlainen kaupunkihässäkkä on monin kerroin nopeammin opittu, kun joku toteaa asian, jonka kantapään kautta hoksaamiseen olisi mennyt monta päivää.

Hippimestat
Kiinalaisen kaupunginosan kyltistöä
  1. Pohjois-amerikkalaiset kaupungit on tehty viivottimella. Esimerkiksi Torontossa on helppo suunnistaa, sillä kaikki kadut ovat lähes viivasuoria pohjois-etelä-suunnassa tai länsi-itä-suunnassa. Katujen "nollapiste" on Yonge Streetillä. Se on keskikaupungin läpi kulkeva tie, joka jakaa muut kadut east ja west -merkityiksi. Metrolinjat ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä, kuten myös samoin raitiovaunut, jotka kulkevat suoraan vain yhtä tietä kääntymättä.
  2. Toronton kaupunginosat ovat naapurustoja, joita kansoittavat usein juuriltaan samanlaiset ihmiset. Leeamarian vuokrahuone sijaitsee Greek townissa ja aiomme syödä jonain iltana .Little Italyssä. Vietimme tänään aikaa China townissa, mikä oli kuin matka Aasiaan - kaupat olivat pullollaan elintarvikkeita ja krääsää. Kaikki kyltit ovat mandariiniksi, joten valistuneen, mutta kiinan kielen taidottoman, kuluttajan vaihtoehdoksi jäi arvailla tuotteen laatua. Helppoja olivat mädätetyt ankanmunat, kananjalat ja teekukat, mutta ratkaisemattomiksi arvoituksiksi jäivät lukuisat erilaiset juuret ja vihreät kasvit.
  3. Chinatownin sisällä on todella vilkaisemisen arvoinen Kensington market, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Kensington avenuella. Kyseessä on vapaakaupunkityyppinen hippikortteli, jossa harrastaa hauskoja rättiostoksia, hyvää ruokaa ja alakultturibongausta. Mainion kaupunkikiertelyn lepohetken tarjosi Moonbean-kahvila, jossa nautiskelin lämpimän päivän kunniaksi jäälaten ja fetalla ja oliiveilla täytetyn borakin, eli jonkunmoisen hiton rasvaisen pasteija-asian.Voi gourmee!
  4. Myöskään Kanadassa ei voi viljellä liikaa ilmaisuja please, thank you, sori ja oh,it's fine. Vaikuttaa kuuluvan asiaan, ettei näitä sanoja sanota nyrpiöfeissin kera, vaan superiloisesti ja lempeästi. Ilmoitan, että olen mahdollisesti kainuulaisista juuristani johtuen erittäin hämmentynyt kaikesta ystävällisyydestä ja kohteliaisuuksien jakelemisesta. On ilmeisesti täysin normaalia kehua kaikkea ja olla vaikuttunut kaikesta. Harjoittelen täällä majapaikassani: "Oh, thanks you're so sweet giving me a bag with my strawberries." "You look awesom in that dress. Totally. You're so beautiful." Ilmeisesti tuota kieltä ei sittenkään puhuta vain amerikkalaisissa elokuvissa. 
  5. Torontolaiset asuvat tämän päivän otannan perusteella kapeissa ja korkeissa rivi- ja omakotitaloissa brittiläiseen tyyliin. Asuminen on kallista. Leea asuu kahden sisaruksen luona. Sisarukset asuvat perimässään talossa kissoineen ja alivuokralaisineen - sekä lukuisten hamstraamiensa asioiden kanssa. Viiden tunnin kävelyn perusteella kaikki muutkin asuvat samalla tavalla, kerrostalolähiöitä en ole vielä nähnyt, mutta kuulema hieman kauempana keskikaupungista alkavat getot.
  6. Torontolaiset ovat viime vuosina hurahtaneet pyöräilyyn. Tilannetta vaikeuttaa kuitenkin se, että nykyinen, oikeistokonservatiivi pormestari, Miyazakin elokuvastakin tuttu punainen porsas eli Porco Rosso, valittiin virkaansa massiivisen "Lupaan, etten rakenna pyöräteitä" -kampanjan tuloksena. Pyöräily on myöskin vaarallista, sillä takseilla on taipumusta olla hasardeja sekä juoppoja ja kaasujalkojen raskaita.  
P.S. Maahan oli melko tympeää tulla, sillä rajaviranomaiset tenttasivat ainakin meikäläistä, huligaaninnäköistä hippiä tarkasti. Heitä kiinnosti kuka olen, mitä teen Suomessa, mihin menen, kenen kanssa, miksi, mtä ystäväni tekee Torontossa, onko hänellä työlupa, onko minulla mukana maatilatuotteita tai eksoottisia eläimiä tai aionko mennä maatilalle. Kuulema maahanmuuttajat joutuvat immigrationissa vielä laajempaan haastatteluun, jonka kysymykset ovat laatua "Oletko koskaan suunnitellut tai toteuttanut terrori-iskua?"

1 kommentti: