perjantai 15. heinäkuuta 2011

Sananen Splitista

Yksi Kroatian suosikeista, Dalmatian hassakkakaupunki Split, on tasta lahtien julistettu helvetin esikartanon asemaan. Koska en halua heiveroisin argumentein pilata edes pahimman loukon mainetta, aion nyt kayttaa hieman aikaa kertoakseni, miksi tahan julkeaan ja hairitsevaan kaupunkiin ei kannata matkustaa.

  1. Splitissa ei majoitu kesaaikaan alle kympilla, kahdellatoista eukalla missaan. Se on pullollaan erittain kallista majoitusta, joskin vajaan puolen tunnin kavelymatkan paasta voi kuitenkin loytaa perushintaista hostelli/kotimajoitusta. Aasian laajaan hintahanuriin tottunut reissaaja pettyy. Teimme runsaasti taustatyota loytaaksemme edullisen hostellin, joka ei olisi a) nuorison remuamismajoitus tai b) armotta liian kaukana keskustasta. Takseillahan ei ajella, ellei ole pakko. Yovyimme lopulta noin parin, kolmen kilometrin paassa sykkeesta noin 15 eurolla per yo per naama. Ilmastointia ei ollut, joten lampotila on oin paivin 35 astetta. Omladinski hostel oli kylla noin muuten oikein mukava ja siisti paikka eika mitaan pelkoa varkauksista ollut - kaikki safkat sailyivat hyvin yleisessa jaakaapissa ja osa porukasta nukkui kuumuudesta johtuen kaikki ovet, ikkunat auki. Hyva loyto Splitista, sanoisin.
  2. Splitissa on kallista syoda ravintolassa. Splitin ravintolaskene on kapea. Kaikissa ravintoloissa tarjotaan samaa, kallista paskaa eli kilohintaista, superkallista kalaa yksinkertaisesti paistettuna oliivioljyssa, nuhjuisia mikroranskiksia ja salaattia, joka on seisonut pari tuntia hyllylla odottelemassa. Raikkaan pulloveden kanssa tama kulinaari-ilottelu maksoi melkein 70 euroa. Eika tamanhintaisia paska-aterioita tarvitse syoda pelkastaan rantabulevardilla, vaan missa tahansa. Budjetistaan tarkka matkailija tyytyy fast food -kojujen pitsaslaisseihin ja taytettyihin leipiin, jotka ovat hyvia, mutta kayvat pidemmalla reissulla takuulla yksipuoliseksi ravinnoksi. Kaupan hinnat ovat hieman Suomea halvemmat - ruokakauppoja ei myoskaan ole vaikea loytaa, joten itse kokkaaminen on paras tapa syoda edullisesti ja terveellisesti.
  3. Splitissa halutaan, etta turistit kayttavat vain turistien palveluita. Kysytpa sitten paikallisbussien aikatauluja tai lauttasataman sijaintia, kerrotaan sinulle aina kallein vaihtoehto ja perustelut siita, miksi et voi syysta tai toisesta tehda kuten aioit. Yleensa sita halvempaa vaihtoehtoa ei edes muka ole olemassa: "Oo, local bus, never heard!". Jotkut ihmiset eivat edes halua puhua turisteille, vaikka puhutteluyritys olisi avunpyynto. Osa paikallisista ei ymmarra lainkaan englantia varsinkaan, jos eksyt fast food -kojulle kauempana ytimesta. Kylla, pizza no ham, yes vegetables, yes cheese voi olla lopulta pizza kinkulla ilman juustoa ja kasviksia.
  4. Splitissa on liikaa ihmisia. Joka paikka on taynna, jatskikopille pitaa jonottaa puoli tuntia, missaan ei saa olla rauhassa. Split on yksinkertaisesti kaupunki, jota kannattaa valttaa, jos ei pida vaentungoksesta.
Tasta kaikesta voinee paatella, etten varsinaisesti suosittele Splitia paalomakohteeksi Kroatiassa. Toki kaupungissa on myos hyvia puolia, kuten mainitsemani pizzaslaissit. Osa tapaamistamme paikallisista oli avuliaita ja mukavia: emme saaneet pelkkaa huonoa palvelua tai ignorausta! Split sopii hyvin ohituskaupungiksi. Satamasta paasee helposti Jadrolinijojen lautoilla ja katamaraaneilla saarille, Soltaan, Braciin, Hvariin, Korculalle ja Visiin. Se lieneekin parasta, mita voi Splitissa tehda.

1 kommentti:

  1. Mä olen monesta asiasta hyvinkin eri mieltä, mutta voin uskoa, että meininki on sesonkiaikaan aika kamalaa. Huhtikuinen Split oli loistava, turistihinnat eivät olleet vielä voimissaan, kaikkialle pääsi nopeasti ja vaivattomasti, hostellit olivat hyviä ja ruoka maistui. Kun turistikeskustasta kävelee vähän matkaa, yhdellä syrjäkujalla oli ihana perinteinen ja kohtuuhintainen ravintola.

    VastaaPoista